nmb

Tot timpul informata! E cool sa fii Femeie!

Firmele de recrutare si recrutorii din Romania sunt slab pregatiti, adica praf!


Se tot vorbeste de candidati slab pregatiti! Aud de la HR-isti ca cei buni pleaca in afara si in locul lor nu au pe cine sa recruteze!  Si recrutorii din multinationale, si cei din agentiile de recrutare si plasare personal arunca vina pe candidati.

Doamnele de la recrutare din diferite companii sunt mai degraba „fetele de la personal”. Ma refer aici strict la jobul de recrutare, nu la jobul de HR, care este (ar trebui sa fie) mult mai complex! Sunt fetele sau doamnele care iti elibereaza o hartie, document, cerere sau eventual ti-o stampileaza, pentru ca digitalizarea inseamna ca gasesti pe intranet modelul de cerere. Tot ele iti spun cate zile de concediu mai ai de efectuat. Despre recrutare? Poate doar trierea preliminara a CV-urilor, pentru ca de recrutare se ocupa managerul care are nevoie de om nou in echipa! Daca e vorba de un manager, e si mai simplu: directorul cere niste referinte, asta daca nu are „obligatii” si apoi interviurile sunt efectuate de vreo trei sau cinci oameni, asta pentru „a se imparti vina alegerii” la cati mai multi, nu doar la o singura persoana. Uneori este invitat si HR-ul la interviuri, alteori tanti de la recrutare intervine doar la sfarsit, sa centralizeze documentele de angajare.

In firmele de recrutare din Romania este un haos total! Adecco, Lugera, Apt, dar si celelalte companii mai mici sau de executive search lucreaza pe sume mult prea mari pentru ce fac ele. In aceste companii de recrutare exista cel mult un recrutor bun, restul sunt copii, care au terminat sectia de HR de la Facultatrea de Psihologie si se viseaza HR Directori! Copiii din firmele de recrutare nu au nicio experienta si invata de la cei mai vechi intrebarile din interviul de angajare. Cei mai vechi, inseamna ca au un an, un an si ceva, pentru ca apoi pleaca din firma de recrutare, fiind platiti foarte putin (doar sunt entry level si fara experienta, nu?) Daca e simpatic are sansa sa invete de la recrutorul (mai) bun din agentie, dar depinde de „incarcarea” lui /ei.

Tantitzelor si copiilor din firme de recrutare este treaba voastra sa gasiti candidatii potriviti! Daca nu ii gasiti pe cei buni, poate nu faceti bine procesul de selectie, nu-i asa? Cum sa-l faca daca elibereaza cereri pentru personal sau daca in firmele de recrutare nu-i invata nimeni?

Voi reveni cu detaliere pentru fiecare in parte in postarile viitoare! Cum isi fac businessul, cum isi fac reclama, cum ating cifra de afaceri, ce slabiciuni au! Sa va mai povestesc? Ce experiente aveti cu recrutorii si firmele de recrutare din Romania?

Eu cred ca de fapt firmele de recrutare si recrutorii din Romania sunt slab pregatiti, nu candidatii, nu-i asa?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: